خیلی چیزها برای اولین بار با نفت به ایران آمد. از جمله اولین جرثقیل های غول پیکر که در سال های اولیه تصفیه خانه آبادان برای تخلیه تجهیزات و تجهیزات فنی از کشتی استفاده می شد. این جرثقیل “آكوان” نام داشت و در جنگ جهانی دوم نقش مهمی داشت.

در سالهای اولیه پالایشگاه آبادان ، از سه پایه لوله فلزی به سبک آن دوران برای استقرار تجهیزات و تجهیزات تصفیه از کشتی ها به سواحل ناهموار اروند رود استفاده می شد.اولین و شاید ارزشمندترین ابزار موجود برای این منظور خرید انواع جرثقیل هایی بود که با هیزم و بخار کار می کردند. این جرثقیل ها در سال 1912 (تقریباً 12 سال پس از کشف نفت) به بندر آبادان آورده شدند و در صنعت نفت مورد استفاده قرار گرفتند.

جرثقیل های قبلی با ظرفیت محدود ، حدود سه تن ، مدتی نیاز پالایشگاه را پوشش می دادند. اما به تدریج و با پیشرفت صنعت نفت ، جرثقیل ها کاملتر شدند. در همان زمان با افزایش حجم کار ، تعداد آنها نیز افزایش یافت و سرانجام جرثقیل های موتور و دیزل جایگزین جرثقیل های چوبی بخار شدند و به یکی از ابزارهای مهم صنعت نفت تبدیل شدند.

آكوان

در سال 1937 یک جرثقیل غول پیکر از انگلیس خریداری و در قطعات جداگانه به ایران منتقل شد. یک سال پس از ورود به آبادان ، این جرثقیل در محل “حفار بریم” مونتاژ و سپس به اسکله شماره “هفت-الف” منتقل شد.
این جرثقیل که در ابتدا با نیروی بخار کار می کرد ، “آكوان” نام داشت كه از شاهنامه فردوسی و نام دیو گرفته شده است كه توسط تنور به هوا بلند شد و اجسام سنگین را جابجا كرد.

چک لیست جرثقیل چیست

پس از مدتی دیگ بخار آكوان برداشته شد و مجهز به هوای فشرده شد. جرثقیل در نهایت می تواند 200 تن بار را با خیال راحت جابجا کند.
در آن زمان بزرگترین جرثقیل شناور خلیج فارس “آكوان” نام داشت كه متعلق به پالایشگاه آبادان بود و در مقابل دروازه اصلی پالایشگاه (دروازه اصلی) در حاشیه اروند رود نصب شد.

گفتنی است که نام لاتین جرثقیل Crane است که نام پرنده ای شبیه لک لک است که معمولاً در باتلاق زندگی می کند و در فارسی “درنا” نامیده می شود. شاید دلیل استفاده از این نام برای جرثقیل شباهت منقار و پاهای بلند این پرنده به بازوهای بلند و محکم حامل باشد.


در آن زمان ، از آكوان برای حمل تعداد زیادی از تجهیزات سنگین تصفیه قطعات سنگین مانند برج های تقطیر ، دیگهای بخار ، كندانسورها و سایر تجهیزات فنی صنعت نفت استفاده می شد و گروهی از سازمان های محلی برای حمل قطعات بسیار سنگین به آن نیاز داشتند. با کارخانه ها و دستگاه های تولید فنی دیدار کردند.
این جرثقیل بالاترین رکورد را در حمل بار داشته است. البته روی اسکله شماره هشت ، یک جرثقیل شناور دیگر با سوخت هیزم به نام “گوگرد” با جابجایی سه تن وجود داشت.

نقش جدید آکوان در جنگ جهانی  دوم

با شروع جنگ جهانی دوم ، جرثقیل آكوان نقش مهمی را ایفا كرد. این جرثقیل قادر به جابجایی هزاران تن بار از جمله خودروهای زرهی ، سوخت ، آمبولانس ، لوکوموتیو و ماشین های قطار و سایر کالاهای عمومی بود.هنگامی که آمریکایی ها و انگلیس شروع به کمک به روسیه در جنگ کردند ، همان جرثقیل 1421 لوکوموتیو را که هر کدام حدود 100 تن وزن داشتند ، به اضافه 79 تن در عقب ، 118 تجهیزات سنگین و 342 تانک حمل کرد.

جرثقیل آكوان یكی از موثرترین ابزارهای جنگ بود. 369 بمب افکن بوستون و 186 جنگنده پیچ و مهره تندر از عرشه کشتی در آبادان تخلیه شد. مونتاژ موتورها و بدنه هواپیماهای جنگنده ، بال و دم آنها که به طور جداگانه در آبادان تخلیه شد ، توسط اداره املاک و مستغلات شرکت نفت انگلیس و ایران انجام شد.

حدود 10 کیلومتر جاده ویژه توسط این شرکت ایجاد شده است تا قطعات هواپیما را به راحتی در فرودگاه آبرسان ، زیر آشیانه حمل و نقل کند. برای این منظور آنها مجبور شدند درختانی را که قبلاً کاشته بودند با احتیاط فراوان ریشه کن کنند تا مسیر جاده اصلی را تغییر دهند و راهی به فرودگاه بسازند. در آستانه پایان جنگ ، جاده اصلی آنقدر شلوغ بود که هر ساعت 9000 اتومبیل از آن عبور می کردند که هیچ کدام متعلق به مردم عادی یا شهروندان آبادانی نبود.

بقایای جرثقیل های آكوان و گوگرد


بقایای جرثقیل های آكوان و گوگرد در حال حاضر در سواحل خلیج فارس قابل مشاهده است. لازم به ذکر است که طی سالهای اخیر هیچ اقدامی برای حفاظت و نگهداری آنها صورت نگرفته است.
اخیراً طی بازدید متصدی موزه اسناد صنعت موزه و صنعت نفت دکتر نعمت الهی و کارشناسان این مجموعه ، تصمیم گرفته شد اقدامات مناسبی برای محافظت و حفظ بقایای این دو جرثقیل با ارزش تاریخی ملی و بین المللی انجام شود.


خلاصه و جمع بندی:


در طول جنگ تحمیلی ، آكوان در نزدیكی اسكله چهار مورد اصابت گلوله های توپ قرار گرفت و غرق شد. بنابراین مدتها فقط سکوهای آنها از آب خارج شده بود. پس از آماده سازی مقدمات آماده سازی اسکله آبادان در موزه نفت ، پیمانکار پالایشگاه آبادان طی یک سری عملیات ، جرثقیل آکوان را به مدت یک سال از آب بیرون کشید.
در این عملیات ابتدا گل و لای به ارتفاع 6.2 متر تخلیه شده و جاهایی که ترکش ها اصابت کرده جوش خورده است. در مرحله بعدی جرثقیل پس از بسته شدن مسیرهای نفوذ آب به کمک هوای تحت فشار از آب خارج شده تا دوباره ساخته و در کنار اسکله شماره 10 رنگ آمیزی شود.

در طرح موزه نفت بندر آبادان ، بخشهای مختلف در نظر گرفته شده است که جرثقیل آکوان و چند جرثقیل گوگردی کوچکتر ، به عنوان نمادهای صنعت نفت ایران و تأثیر این صنعت در تحولات سیاسی در جهان معاصر ، توسط مشتریان بازدید می شوند .امیدواریم که این مقاله مفید واقع شده باشه یگانه کرین تیم متخصص در خرید و فروش انواع تاور کرین و آسانسور کارگاهی برای مطالعه ی مقاله های بیشتر و به دست آوردن اطلاعات بیشتر می توانید وبلاگ ما مراجعه کنید.

جرثقیل موبایل چیست و چه کاربردهایی دارد؟
۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵