امروزه از جرثقیل های برجی یا تاور کرین ها به طور گسترده در سایت های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله، یک حادثه که با واژگونی تاور کرین در یک کارگاه ساختمانی رخ داد و خسارت وارده به ساختمان های مجاور ناشی از این حادثه مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه مقاله زیر به بررسی حوادث تاور کرین در ساختمان های بلند مرتبه اشاره خواهیم کرد.
برای خرید تاور کرین و دریافت مشاوره با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
استفاده از تاور کرین:
تاور کرین یکی از مهم ترین سیستم های ماشین آلات است که اغلب از آن در ساخت ساختمان های چند طبقه و بلند مرتبه و مناطق ساخت و ساز وسیع تر نیز استفاده می شود. تاور کرین از سه جزء، شامل قسمت بلند کننده، برج فولادی و اهرم فولادی تشکیل شده است و توسط اپراتور موجود در داخل کابین روی برج، هدایت می شود.
قوانین نصب و عملکرد تاور کرین ها با جزئیات در اسناد فنی ارائه شده توسط شرکت های سازنده، بیان شده است. علاوه بر این، مشخصات قانونی مربوط به تاور کرین ها در ایران و سایر کشورهای جهان نیز وجود دارد.
در این مقاله، حادثه تاور کرین که در یک کارگاه ساختمانی مورد استفاده قرار گرفته است، بررسی خواهد شد.
جهت اطلاع از سرویس نگهداری ماهانه و سالانه تاور کرین تماس بگیرید.
حوادث تاور کرین ساختمان های بلند مرتبه
در این مقاله حادثه مربوط به ساخت و ساز ساختمان بلند مرتبه (19 طبقه) که در زمینی به مساحت 16120 متر مربع و متشکل از دو ساختمان آپارتمانی و یک ساختمان اداری شکل گرفت، بررسی شده است. از آنجایی که ساخت و ساز ساختمان بلند مرتبه بود، از دو تاور کرین برای آن استفاده شد.
یکی از این تاور کرین ها در سال 2006 واژگون شد و علاوه بر مرگ اپراتور، منجر به آسیب های جدی نیز شد. تاور کرین هنگام واژگونی 30 متر ارتفاع داشت. ساختمان نزدیک جرثقیل و یک کارخانه در مجاورت آن با آسیب های ساختاری قابل توجهی مواجه شدند.
خصوصا یک ستون بتن آرمه و قسمتی از دال ساختمان دچار آسیب زیادی شدند. یک مخزن و یک خط لوله بزرگ نیز در نزدیکی منطقه حادثه وجود داشت که دچار آسیب شدند.
برای اورهال تاورکرین و دریافت مشاوره با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
ویژگی های فنی تاور کرین ها:
تاور کرین ها ارزش خود را هم در ساخت ساختمان های مسکونی و هم در پروژه های صنعتی در مقیاس بزرگ در سراسر جهان ثابت کرده اند.
تاور کرین ها با پروفیل های فولادی تولید می شوند که دارای انواع و اندازه های مختلف می باشند. شرکت های محدودی وجود دارند که تاور کرین فولادی را در جهان تولید می کنند.
تاور کرین ها معمولا در ابعاد ساختمانی از 112 متر تا 630 متر ساخته می شوند. این جرثقیل ها برای پروژه های ساختمانی متوسط تا بزرگ به اندازه کافی قدرتمند هستند.
برای اینورترکردن تاورکرین و دریافت مشاوره با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
علل حادثه مربوط به تاور کرین:
در زمان حادثه، ارتفاع تقریبی تاور کرین 30 متر بود. دلایل اصلی واژگونی و حادثه تاور کرین به شرح زیر است:
- نداشتن سکوی معینی که در هنگام مونتاژ جرثقیل، پایه جرثقیل روی آن مستقر شده باشد: سکویی که پایه های جرثقیل روی آن قرار گرفته اند، باید صاف باشد و این سکو در این کارگاه مسکونی وجود نداشت.
- عدم استفاده از اعضای مهاربند برای ثابت کردن پایه های تاور کرین: در اینجا، علاوه بر اینکه اتصال جرثقیل به سکوی بتنی انجام نشده است، از اعضای لنگر مورد نیاز در پروفیل های تثبیت پایه های جرثقیل به زمین نیز استفاده نشده است. تحت این محیط، نیروی کششی که باید توسط 8 پیچ لنگری حمل شود، توسط هیچ دستگاهی قابل پاسخگویی نیست. تعداد لنگرها با توجه به لحظه تعیین می شوند. نامتعادلی ناشی از اثر واژگونی بار جرثقیل منجر به چرخش جرثقیل به دور پایه های آن شده بود.
- عدم استفاده از عضو اتصال بین تاور کرین و ساختمان: اگرچه ارتفاع تاور کرین به 30 متر رسیده است، اما تکیه گاه هایی که از واژگونی جرثقیل جلوگیری می کند ساخته نشده است و از هیچ عضو اتصال دیگری استفاده نشده است.
- بار زیاد در انتهای بازوی تاور کرین: مهمترین سهل انگاری در این حادثه، بار زیاد (2500 کیلوگرم) در انتهای بازوی تاور کرین بود که بیشتر از حد مورد نیاز در آیین نامه بود. اپراتور با وجود داشتن مجوز و تجربه استفاده از جرثقیل نتوانست از وقوع این حادثه تلخ جلوگیری کند.
تعمیر تاورکرین خود را به یگانه کرین بسپارید.
اثرات حوادث تاور کرین :
سیستم سازه ایی ساختمان شامل دیوارهای برشی و ستون هایی بود که دال های مسطح را نگه داشته بودند. دال تخت به دلیل راحت بودن واحدهای مسکونی و تجاری در ساختمان انتخاب شده بود.
مهمترین عیب این نوع دال، ظرفیت جابجایی جانبی زیاد و اثر پانچ است. شکست پانچ که با سوراخ کردن ستون از طریق دال ایجاد می شود که یک هرم یا مخروط معکوس را تشکیل می دهد، بسیار ناگهانی و بسیار شکننده است. شکست برشی پانچ در اطراف ستون های خاص معمولا باعث خرابی پیش رونده سازه می شود.
پس از واژگونی تاور کرین، آسیب مهمی در ستون کناری طبقه پنجم و نقاط مختلف همان طبقه رخ داد. ستون کناری به شکل مستطیل در 1000/300 میلی متر طراحی شده بود. آرماتور طولی 20 Ф 20 بود. نسبت میلگردهای تقویت کننده طولی در حدود 0.02 بود.
به راحتی می توان فهمید که ستون طبقه فوقانی زمانی که فکر می کنیم تنها بخشی از سیستم ساخت و ساز بتن آرمه ذکر شده است، تاثیر مهمی در شکست پانچ دارد.
برای اجاره تاورکرین و دریافت مشاوره با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
سخن آخر در مورد حوادث تاور کرین ساختمان های بلند مرتبه:
در این مقاله یک حادثه که با واژگونی تاور کرین در یک کارگاه ساختمانی رخ داد و آسیب های وارد شده به ساختمان های مجاور ناشی از این حادثه مورد بررسی قرار گرفت. حادثه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و دلایل اصلی این حادثه به شرح زیر مشخص شده است:
- نداشتن سکوی معینی که در هنگام مونتاژ تاور کرین، پایه جرثقیل بر روی آن مستقر شده باشد.
- عدم استفاده از اعضای مهاربند برای تثبیت پایه های تاور کرین
- عدم استفاده از عضو اتصال بین تاور کرین و ساختمان بلند مرتبه
- بار زیاد در انتهای بازوی تاور کرین
پس از واژگونی تاور کرین، آسیب مهمی به ستون کناری طبقه پنجم، نقاط مختلف همان طبقه و همچنین سقف و سیستم جان پناه کارخانه مجاور وارد شده بود. بر اساس محاسبات، اعضای سیستم سازه ایی به عنوان آسیب های ستون و دال، زیاد مهم نبودند. اگر چه در این بخش وضعیت خطرناکی وجود نداشت، اما بلافاصله پس از وقوع حادثه، اقدامات احتیاطی موقت و دائمی انجام گرفت.